Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΕΠΕΝΓΔΥΤΗΣ

Επενγδυτης

Τα τελευταια 50+ χρονια στην ελλαδα είναι πολύ της μοδας το μαγικο τζινη που βγαινει από μπουκαλι, μοιραζει ένα τσουβαλι λεφτα και ετσι λυνει κάθε προβλημα μας. Αυτό το τζινη το λεμε επενδυτη τωρα, παλια όμως ηταν ο θειος από την Αμερικη, ο ξαδελφος στη Γερμανια, κατι εβραικες λιρες στο τοιχο ενός δωματιου κτλπ.

Η πραγματικοτητα βεβαια είναι διαφορετικη.
 Διασημη Αγγλικη παροιμια λεει “there is no free lunch.” = Τιποτα δεν είναι δωρεαν.
 Κανενας δεν σου δινει κατι ετσι χωρις ανταλαγμα.
Καθε πραγμα,κάθε κινηση εχει και ένα κοστος,μετρησιμο η μη.

Επι της ουσιας η λεξη επενδυση σημαινει κανω κατι τωρα για να κερδισω κατι περισσοτερο στο μελλλον.
Επομενος όταν καποιος αγοραζει κατι περιμενη να βγαλει κατι παραπανω από αυτό που εβαλε.

 Με λιγα λογια ακομα και ο πλουσιοτερος επενδυτης δεν είναι κατι περισσοτερο από ενας διαχειρηστης με μεγαλη ρευστοτητα.

Εχει ενδιαφερον να μαθουμε από την εμπειρια αλλων σε αυτόν τον τομεα.

Η Μαντσεστερ Γιουναιτεντ αγοραστηκε το 2005 από ένα αμερικανο «και καλα λεφτα» επενδυτη,τον κ. Μαλκολμ Γκλειζερ.

Ο Κυριος Γκλειζερ,απεβιωσε προσφατα,δεν ηθελε να δεσμευση την περιουσια του,ουτε ειχε πολλα εκατομυρια διαθεσημα επειδη οι κτηματομεσητικες του επιχειρησεις ειχαν χρεωκοπησει,οποτε εκανε την μεγαλυτερη μαγκια στην επενγδυτικη ιστορια σε επιπεδο ομαδων.

 Καταφερε να παρει ένα τραπεζικο δανειο που του εδινε εγγυηση για χρεη μεχρι £525 εκατ. (780 εκατ. € με ισοτιμια 1,5 το 2005) και με αυτή την εγυητικη επιστολη αγορασε την ομαδα,και για να αυξησει τα κερδη του μετεφερε την εδρα της εταιριας μαντσεστερ στην Νεβαδα ΗΠΑ λογο μικροτερης φορολογιας.

 Αυτοματα η ομαδα χρεωθηκε και με αυτό το ποσο συν το προηγουμενο χρεος της.

Ετσι η ομαδα υποχρεωθηκε να πληρωνει σε τραπεζικα δανεια πανω από £80 εκατ. ( περιπου 100 εκατ € αναλογα με την ισοτιμια, φετος είναι 1,25) κάθε χρονο.Ετσι ο Φεργκιουσον αναγκαστhκε να σταματησει να κανει ακριβες μεταγραφες ( R. Van Nistelrooy £19,Ferdinand £ 30 , Rouney £20 και να στραφει σε φτηνες λυσεις (Valencia £16 , Smalling £10 , Obertan £3) και σε πωλησεις (Κ. Ροναλντο £81,Tevez £45).

Στο συνολο, στην 8ετια από το 2005 μεχρι το 2013 εχει πληρωσει £680 εκατ = € 850 εκατ σε τραπεζικους τοκους και αμοιβες τραπεζας και το χρεος στις 30 ιουνιου 2013 να είναι £389 εκατ = €486 εκατ. Η δοση για το 2012-2013 ηταν £71 εκατ.

Η υπερχρεωση της Μαντσεστερ την εχει κανει ευαλωτη σε μειωση εσοδων.

Η Σεζον 2014-2015 χωρις τα εσοδα του τσαμπιονς λιγκ θα είναι ιδιαιτερα δυσκολη και το μελλον αβεβαιο. Παραθετω ένα μεταφρασμενο σχολιο που εκφραζει τον τυπικο παλαιουρα οπαδο της Γιουναιτεντ.

The Black Earl
21:16 | 29-05-2014
Ξέχασα βέβαια να αναφέρω πως η αγορά του club που έκανε ήταν απολύτως νόμιμη σύμφωνα με τον Αγγλικό Νόμο αλλά ουσιαστικά δεν δεσμεύεται με την περιουσία του για τα οποιαδήποτε χρέη του συλλόγου συνεπώς αγόρασαν την πιο δημοφιλή ομάδα του κόσμου χωρίς ουσιαστικά να έχουν το απαιτούμενο κεφάλαιο και το χρέος θα εξυπηρετούνταν από (οποιουδήποτε είδους) πελάτες.

 Γενικά μπορούμε να πούμε πως ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την ομάδα μας, ποτέ δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη ενώ εκμεταλλεύονταν τα κέρδη (οικονομικά και μη) τις ισχυρότερη οικονομικά ομάδας της δεκαετίας και τα χρέη τα πλήρωνα (και) οι οπαδοί.

 Για ποιο ακριβώς λόγο να τον συμπαθούμε;

Διάβασε περισσότερα στο: Πέθανε ο Μάλκολμ Γκλέιζερ, ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ | gazzetta.gr Follow us: @gazzetta_gr on Twiγtter | gazzetta.gr on Facebook Πηγες : http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-united/10629327/Manchester-United-continue-to-pay-the-price-for-the-takeover-by-Malcolm-Glazer-and-his-family.html http://www.theguardian.com/football/2013/sep/18/manchester-united-record-financial-results http://www.stretford-end.com/2011/03/manchester-united-debt-and-ownership-explained/ http://www.freecurrencyrates.com/exchange-rate-history/GBP-EUR/2005

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: