Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ,ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ


ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ, ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ
 (όταν δεν τολμάμε να χτυπήσουμε τον γάιδαρο…)!

Αυτή η σοφή παροιμία του Ελληνικού λαού βρήκε την πλήρη εφαρμογή της στα αθλητικοσωτήρια μέτρα,που με περισσή… σοφία πήρε ο αρμόδιος υπουργός,για την πάταξη των επεισοδίων στα γήπεδα.

 Μετά τα νέα γεγονότα,που,όπως και τα πρώτα,όπως και άλλα προηγούμενα,δημιούργησαν οι γνωστοί αλήτες οπαδοί των επίσης γνωστών ομάδων,αποφάσισε ΟΛΟΙ οι αγώνες και της επόμενης αγωνιστικής να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών!!!

 Υποκλίνομαι στα μέτρα.

 Παίζει,δηλαδή,η Καλλονή με τη Βέροια,ή η Κέρκυρα με τον ΟΦΗ και περιμένουν οι γηπεδούχοι να κόψουν λίγα εισιτήρια,να πάρουν 20 – 30 χιλιάδες € για να πληρώσουν το ρεύμα,κανέναν φουκαρά υπάλληλο και ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις.

 Και έρχεται ένας εμπνευσμένος άνθρωπος και τους λέει:

 Αφού κάποιοι αλήτες έκαναν δις τα γνωστά στο ΟΑΚΑ και μάλιστα σε βάρος του ολυμπιακού(!!!), θα παίξετε χωρίς φιλάθλους!!!
 Γιατί ΕΣΕΙΣ φταίτε και πρέπει να τιμωρηθείτε!!!

Αυτό θα πει Ελληνική δικαιοσύνη.

 Και από τη μεριά μου απλά θα εκφράσω μια απορία:

 Γιατί οι Πρόεδροι των ομάδων (πλην 4 – 5) δεν συνεννοούνται να αποσύρουν τις ομάδες τους από το πρωτάθλημα;

Και γιατί οι αλήτες να μην ξαναχτυπήσουν,αφού οι ομάδες τους δεν τιμωρούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι τέλους περιόδου;

 Και,φυσικά,και οι ίδιοι…....

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΟΥΦΤΟΓΛΟΥ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Α'

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Α΄

 Το μεγαλύτερο αγκάθι στα ομαδικά αθλήματα και, κυρίως, στο ποδόσφαιρο είναι η διαιτησία.

 Η διαιτησία είναι μία μορφή απόδοσης δικαιοσύνης,αλλά, δυστυχώς,έχει καταστεί ένας διεφθαρμένος θεσμός,καλυπτόμενος ΠΛΗΡΩΣ από την πολιτεία και όλα τα θεσμικά όργανα. 

Βλέπουμε στα γήπεδα να γίνονται τέρατα και σημεία,αλλά όλα αποδίδονται σε ανθρώπινο λάθος. 

Φυσικά,όταν τα «ανθρώπινο λάθη» είναι πολλά και όλα σε βάρος της μιας από τις δυο αγωνιζόμενες ομάδες,ή όταν σε βάρος ορισμένων ομάδων απαγορεύονται τα «λάθη» διαχρονικά,ή όταν οι διαιτητές που ευνοούν κάποιες γνωστές ομάδες πάνε μπροστά,ενώ, αν κάνουν το φυσιολογικό λάθος να τις αδικήσουν,εξαφανίζονται,αν,αν αν, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι διαιτητές τα «πιάνουν». 

Και είναι πολλοί οι τρόποι λαδώματος διαιτητών.

 Πέραν του χρηματικού λαδώματος,το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποδείξει,αφού στην προκειμένη περίπτωση δεν κόβεται απόδειξη,υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δωροδοκηθεί ένας διαιτητής. 

Αν δεν ευνοήσει τις γνωστές ομάδες,που βρίσκονται κατά καιρούς και εναλλάξ στα πράγματα,κατ’ αρχάς τίθεται στο περιθώριο και δεν διαιτητεύει πολλούς αγώνες,μέχρι που διαγράφεται. 

Δεν προωθείται για διεθνής!!!
 Ενώ έχουμε δει διαιτητές,που ενώ έπρεπε λόγω κακής διαιτησίας να πάνε στα σπίτια τους,να γίνονται διεθνείς!!!

 Και το παράδοξο είναι,ότι πηγαίνουν πολύ καλά έξω,πράγμα που σημαίνει ότι τα εδώ λάθη τους δεν είναι και τόσο ανθρώπινα.

 Άλλος τρόπος λαδώματος διαιτητών είναι η τακτοποίηση συγγενών τους σε δουλειές από επιχειρηματίες,οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες,ή οπαδοί ομάδων,ή ακόμα και αυτών των ιδίων,όταν κρεμούν τη σφυρίχτρα και υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα.

 Φυσικά,είναι πιθανόν να παίρνουν εντολές από τους ιθύνοντες την ομοσπονδία τους,οι οποίοι έχουν τα ίδια ωφελήματα από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. 

Άλλη εκδοχή,να σφυρίζουν φάλτσα οι διαιτητές σε αδιάφορους αγώνες λόγω στοιχήματος,εκδοχή με πολλά πλοκάμια… 

 Επίσης, ενδέχεται ο διαιτητής να σφάζει μια ομάδα,επειδή είναι οπαδός κάποιας ομάδας και τρέφει μίσος για μια άλλη,πχ. ένας ολυμπιακάκιας να σφάζει τον παναθηναϊκό,ή ένας παοκτσής τον Άρη κλπ. 

Τέλος μπορεί να είναι σε διαρκές κυνηγητό μια ομάδα εκτός συστήματος,ή το αντίστροφο.

 Φυσικά, μπορεί να γίνουν ένα σωρό συνδυασμοί με τα παραπάνω δεδομένα.

 Όλα αυτά αποτελούν επτασφράγιστα μυστικά για όλους τους ιθύνοντες.

Τα συμφέροντα μεγάλα,οι αποδείξεις ελάχιστες και πολλές φορές εκτός χρόνου ( όταν πχ. μια ομάδα προσλαμβάνει υπάλληλο έναν πρώην διαιτητή,είναι δυνατόν να τιμωρηθεί αυτός διότι πριν πέντε χρόνια ευνόησε σκανδαλωδώς την συγκεκριμένη ομάδα;),όλα αποδίδονται σε ανθρώπινο λάθος από όλους,στις διάφορες εκπομπές ακούμε λόγια του αέρος χωρίς προτάσεις για βελτίωση της διαιτησίας, αλλά και τυχόν προτάσεις είναι αστείες,κανείς δεν τολμά να αλλάξει κάτι και… πάει λέγοντας.

 Έχω ακούσει κατ’ ιδίαν τέρατα και σημεία από φίλους μου,πρώην διαιτητές, τα οποία δεν τολμούν να πουν δημόσια για πολλούς λόγους, όπως έλλειψη αποδείξεων,φιλίες με ιθύνοντες,κίνδυνος απόλυσης τακτοποιημένων συγγενών τους,προσδοκίες για κάποια θέση στα διοικητικά κλπ.

 Και έχω γράψει πολλά επαναστατικά άρθρα σε τοπική εφημερίδα,τα οποία περιφρόνησαν ΟΛΟΙ. 

Και όμως, είναι πολύ απλό να γίνει η διαιτησία τρόπος απονομής δικαιοσύνης και μάλιστα,χωρίς να κανένα πολιτικό,ή άλλο κόστος,πλην της ζημιάς που θα έχουν οι διαιτητές,τα αφεντικά τους,και αυτοί που ρεγουλάρουν το ποδόσφαιρο κυρίως.

 Σε επόμενο άρθρο θα σας αναπτύξω μια ενδιαφέρουσα θεωρία,μήπως και κάποιοι έντιμοι διορθώσουν κάτι,για το καλό του αθλητισμού πρωτίστως. 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΟΥΦΤΟΓΛΟΥ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

 Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε με αφορμή τα γεγονότα του ντέρμπι,ο υπουργός φάνηκε διατεθιμένος να πάρει μέτρα.

 Διακοπή πρωταθλημάτων ήταν η πρώτη σκέψη.

 Έλα, όμως, που οι δύο πρόεδροι, λόγω της μεγάλης ζημιάς που θα πάθαιναν, πήγαν περίπου αγαπημένοι στον υπουργό και, μάλλον, του εξέθεσαν το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα έχει η κυβέρνηση από μια τέτοια απόφαση.

 Έτσι, ο υπουργός πήρε την απίθανη απόφαση να αναβληθούν για μια εβδομάδα οι αγώνες!!!

 Κοινώς ΤΡΙΧΕΣ!!! Βγήκαν και κάτι αστείες διαταγές για τιμωρίες, όπως πχ θα διακόπτεται ο αγώνας, αν εκτοξευθεί φωτοβολίδα που θα έχει ευθεία κατεύθυνση (δηλαδή ο διαιτητής θα αφήνει τον αγώνα και θα... παρακολουθεί την κατεύθυνση της φωτοβολίδας!!!), ή αν ριφθεί αντικείμενο και χτυπήσει κάποιον που βρίσκεται... νόμιμα στον αγωνιστικό χώρο, (αν βρίσκεται παράνομα καλά να πάθει!!!), δηλαδή θα αφήνει το παιχνίδι ο διαιτητής και θα πηγαίνει να ζητά τα διαπιστευτήρια αυτού που χτυπήθηκε, αν δηλαδή βρίσκεται νόμιμα, ή όχι στον αγωνιστικό χώρο!!! 

Αστεία μέτρα, που θα εφαρμοστούν στα ψαράκια και πάλι, στην αρχή και σε λίγο καιρό θα ξεθυμάνουν.

 Τα ξέρουμε, μια ζωή τα βιώνουμε, αλλά τι να σου κάνει και ο υπουργός;

 Ψήφοι είναι αυτοί, μεγαλοεπιχειρηματίες ρεγουλάρουν τα πάντα και ας σου λέει ο άλλος ότι έχουμε κυβέρνηση του λαού... Τιμωρήθηκε σκληρά (αν δεν μειωθεί η ποινή) ο παο, φυσιολογικό, διότι οι οπαδοί του τόλμησαν να κάνουν επεισόδια σε βάρος του ολυμπιακού, (και οι παίχτες να τον νικήσουν!!!) ενώ, αν τα έκαναν σε βάρος της Καλλονής πχ., θα τιμωρούσαν την... Καλλονή, τα ξέρουμε αυτά.

 Εκτός, αν θυμάται κανείς να μου πει πότε τιμωρήθηκαν κάποιοι (των "ευγενών" οπαδών) με τέτοιες ποινές, στην Ελλάδα εννοείται. 

Διότι στην Ευρώπη, που εφαρμόζονται οι διατάξεις, έχουν τιμωρηθεί κατ' επανάληψη.

Δεν αλλάζει τίποτα, κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει το κατεστημένο ποτέ, οι φίλαθλοι ταϊστήκανε άλλη μια φορά κουτόχορτο, αυτοί που δεν έφταιγαν τιμωρήθηκαν (άκου αναβολή του αγώνα της Βέροιας πχ., επειδή έγιναν επεισόδια από οπαδούς του παο!!!) και, τελικά, μηδέν εις το πηλίκον.

 Και το σπουδαιότερο:

 Για την διαιτησία, η οποία είναι πλήρως κατευθυνόμενη διαχρονικά από κάποιους, θα ληφθούν μέτρα;

 Η οποία διαιτησία είναι ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ όλων των εκτρόπων, που γίνονται από την μικρότερη ερασιτεχνική κατηγορία μέχρι την σούπερ λίγκα. 

Και που μπροστά της όλες οι ομάδες είναι ανίσχυρες. 

Αλλά για την διαιτησία επιφυλάσσομαι να σας πω ενδιαφέρουσες απόψεις σύντομα. 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΟΥΦΤΟΓΛΟΥ