Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

102 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

102 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα χρώματα σου τα Βυζαντινά... και το έμβλημά σου τόσο δυναμικό που δε μπορούσε να σε αγγίξει κανείς, αφού η ασπίδα σου ήταν μια ζωή αυτός ο λαός που φούσκωνε απο περηφάνεια βλέποντας τα κατορθώματα σου.!

Μόλις απελευθερώθηκε η πόλη, εσύ ήσουν η πρώτη Ελληνική ομάδα που την εκπροσωπησες αναστατώνοντας κυριολεκτικά τα νερά της χώρας αφού ησουν η πρώτη ομάδα που σηκωσες Πρωτάθλημα πόλο..όχι σε πισίνες, αλλά σε θάλασσες με κύμματα! 4 Πρωταθλήματα σήκωσες όπου τα 3 ήταν συνεχόμενα 1928-1929-1930-1932)!

Μέχρι το 1940 σήκωσες 8 Πρωταθλήματα Θεσαλλονίκης και 2 Πρωτάθλημα Ελλάδος στο ποδόσφαιρο (1928, 1932)! Έγινες και με την βούλα η πρώτη μεγάλη δύναμη της πόλης αλλά και της Ελλάδας αφού ήσουν ο πρώτος που σήκωσες τον πρώτο επίσημο παννελήνιο τίτλο βάση καταστατικού της Ε.Π.Ο.!

 Ο ουρανός της Ελλάδος σκεπάστηκε απο κιτρινόμαυρα χέρια να σηκώνουν τίτλους, βγάζοντας σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως ο Νίκος Αγγελάκης που διατηρει και ένα απίστευτο ρεκόρ μέχρι σήμερα έχοντας σημειώσει 6 γκολ σε ένα παιχνίδι(!), ο Κλεάνθης Βικελίδης, Νίκος Κίτσος, Αμπραχαμιαν, Καλτέκης, Κολωνιάρης και πολλοί άλλοι!

 Ήσουν και η πρώτη ομάδα όπου οι πιστοί του κατέβηκαν με αεροπλάνα και βαπόρια για να σε δουν στην Αθηνα! Ήταν η πρώτη μετακίνηση οπαδών..εχοντας ΚΑΙ εδω την πρωτιά! Ο μόνος τρόπος για να σε εμποδίσουν να πάρεις και άλλους ποδοσφαιρικούς τίτλους ήταν ΜΟΝΟ ο πόλεμος!

 Το 1940 η Ελλάδα έζησε την απόλυτη εξαθλίωση με αποτέλεσμα να σε αποδεκατίσει! Αλλά ακόμα και μετά τον πόλεμο ο Κλεάνθης στη δύση της καριέρας του μαζί με τον Ράμμο, τον Λιακόπουλο, τον Βελλιάδη σου φόρεσαν το στέμα του Πρωταθλητή Ελλάδος για τρίτη φορά στην ένδοξη ιστορία σου (1946) και μέχρι το 1959 πριν την Α Εθνική μαζί με τον Αλκέτα Παναγούλια στην άμυνα, τον Χατζηκώστα, τον Ποζάνη σου έφεραν άλλους 4 τίτλους Θεσσαλονίκης δείχνοντας για μια ακόμα φορά ποιος ήταν το αφεντικό μέσα στην ίδια σου την πόλη.

Το 1963 ήταν μια καθοριστική χρονιά. Κινδύνεψες με υποβιβασμό. Και την αμέσως επόμενη χρονιά προώθησες τα δικά σου παιδια, τον Αλέκο Αλεξιάδη, τον Αγγελο Σπυρίδων, τον Χρηστίδη, τον Συρόπουλο, τον Κεραμιδά δημιουργόντας ίσως την πιο μάγκικη ομάδα όλων των εποχών στην 102χρονη ιστορία σου!

 Απο το 1967 μέχρι το 1973 δε μπορούσε καμιά ομάδα να σου πάρει νίκη μέσα στον ναό! 10 χρόνια κράτησες το αήττητο Χαριλάου - Τουμπα κόντρα στον αιώνιο σου αντίπαλο..έσπασες το Π.Ο.Κ. και κατάφερες να σηκώσεις το πρώτο κύπελλο Ελλάδος στη Βόρεια Ελλάδα...!

 Με την Τσέλσι (1970) έκοψες τα περισσότερα εισιτήρια που εχει κόψει ομάδα της Θεσσαλονίκης (48.000) σε ευρωπαικό αγώνα. Οι εφημερίδες τις εποχής έγραφαν οτι το Καυτατζόγλειο εκείνη την μέρα είχε πάνω απο 55.000!!

Αυτή την ομάδα η χούντα την κυνήγησε κλείνοντας στη φυλακή τον βασικό κορμό σου. Το ξαναγράφω. ΜΟΝΟ με πόλεμο όταν ο ΑΡΗΣ μεγαλουργούσε μπορούσαν να τον σταματήσουν! ήσουν ο φόβος και ο τρόμος για το κατεστημένο. Σου στέρησαν τίτλους και πρωταθλήματα μέχρι το 1972-73 αφώτου και σε δίέλυσε η Δικτατορία!

Την θέση αυτής της μεγάλης ομάδας την πήραν άλλες μεγάλες φυσιογνωμίες όπως ο Κούης..ο Ολε..ο Ζήνδρος.. ο Παντζιαράς,ο Σεμερτζίδης ο Βένος κάνοντας ένα ισχυρό σύνολο όπου απο το 1977 μέχρι το 1983 "μαγικές δυνάμεις" σου στέρησαν κυπελλα και πρωταθλήματα..σαν εκείνο του Βόλου.

Απο εκεί και ύστερα αφού και το πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό το μόνο που κατάφερες είναι να κάνεις κάποιες μεγάλες επιτυχίες στην Ευρώπη, να απαξιωθείς εχοντας στο ενεργητικό σου τρεις πτώσεις..και αυτό επειδη δεν βρέθηκε ένας σοβαρός μεγαλομέτοχος να σε κάνει να πρωταγωνιστήσεις ξανά.

 ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ στα 36 τελευταία χρόνια..βασισμένος στις δικιές σου δυνάμεις και σε παλιάτσους που νόμιζουν οτι ο ΑΡΗΣ Θεσσαλονικης είναι το τσιφλίκι τους! Ακόμα και σήμερα είσαι στον αέρα..περιμένοντας ένα μέλλον με πολλά ερωτηματικά.

 Ο Σαπουντζής,ο Χαριστέας, ο Κόκε, ο Κάμπορα, ο Νιρεν, ο Ιβαν Σιλβα Σάντος, ο Χαβίτο ήταν μερικοί απο αυτούς που κράτησαν ψηλά το φρόνιμα σου αυτές τις δύο δεκαετίες.

Και σε όλα αυτά τα 36 πέτρινα χρόνια, μετά το στοιχειωμένο μπαράζ του 1980 στο βόλο, άρχισε να ανατέλλει το άστρο της μπασκετικής Αυτοκρατορίας σου.

 Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο Χάρης Παπαγεωργίου και ο Ιωαννίδης σε βγάζουν Πρωταθλητή Ελλάδος το 1979.

 Ο δαιμόνιος Γιώργος Τσιλιγκαρίδης φεύγει για Αμερική φέρνοντας τον Θεό στην Ελλάδα, κλέβοντας τον κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή απο το κατεστημένο της Αθήνας που του προσέφεραν περισσότερα χρήματα...και ο Ανέστης Πεταλίδης ο Πατριάρχης του Ελληνικού μπάσκετ πιστεύει στην αξία του Νικ..!

Χάρη σε αυτά τα δύο ονόματα φτιάχτηκε όλο αυτό το οικοδόμημα της Αυτοκρατορίας όπου ο σύλλογος πρέπει να τους κρατάει αιώνια ευγνομοσυνη.

 Εξαιτίας του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Σουποντιτς, του Ρωμανίδη και των υπολοίπων παιδιών δημιουργήθηκαν μπασκέτες σε όλα τα σχολεία και μέρη της Ελλάδος!

Εκλειναν τα σινεμά τις Πέμπτες, καθήλωνες τους πάντες, εχθρούς και φίλους, έγινε το μπάσκετ εθνική υπόθεση με πρωταγωνιστή εσένα Θεέ του πολέμου!

Ήσουν εσύ πάλι που έφερες για πρώτη φορά, εδώ πάνω στην ξεχασμένη Ελλάδα Πρωτάθλημα βόλλευ.

 Ο Γκάνεφ, ο Κουτσονίκας, ο Μέλκας, ο Κωσταντίνοφ με προπονητή τον Χαριτωνίδη ήταν μερικοί απο τους πρωταγωνιστές σου στο αλησμόνητο παιχνίδι ενάντια στην Ορεστιάδα του μεγάλου Σαμαρά!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ...!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ - ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΛΑ ΣΤΟ ΠΟΛΟ ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΘΕΕ ΜΟΥ...!

1000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΛΤΑ